Správne zvoleným osvetlením dokážete ušetriť desiatky eur ročne

Povedzme, že ohrev vody a kúrenie, teda dve základné položky, za ktoré platíte aj tie najvyššie faktúry, vo svojej domácnosti fungujú na plyn. V tomto prípade, elektrickú energiu míňate len pri používaní elektrických spotrebičov. Až dvadsať percent z celkovej spotreby elektriny, zožerie osvetlenie. Hovoríme o klasickej domácnosti, v ktorej žijú dve až štyri osoby. Tento údaj je samozrejme orientačný, pretože každý z nás, svieti takpovediac inak. Správne zvoleným osvetlením, však dokážete ročne ušetriť naozaj nemalé peniaze.

led žárovka

Pravdepodobne už tušíte, že sa budeme venovať téme LED žiarovky https://www.ledprodukt.sk/67-led-ziarovky. Pokiaľ ich ešte stále nepoužívate, nasledujúce riadky vás snáď presvedčia o zmene vášho názoru. Jedna jediná žiarovka vám dokáže ušetriť takmer trinásť eur ročne. Teraz si predstavte, koľko osvetlenia sa nachádza vo vašej domácnosti. Ak by to bolo iba päť osvetlených miestností s jednou lampou, hovoríme o ušetrení takmer sedemdesiatich eur za rok. To už nie je na zahodenie, však?

V domácnostiach väčšinou používame štyridsať až sto Wattové žiarovky. Výmenou tej klasickej s príkonom sto Wattov, za rovnako „výkonnú“ LED žiarovku, ročne vašu peňaženku ušetria približne od dvanásť eur a päťdesiat centov.

Ružové prasiatko – pokladnička

Ako sme už spomenuli, druhou a asi najčastejšie používanou žiarovkou, je tá s príkonom štyridsať Wattov. V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na to, koľko môžete ušetriť pri jej výmene. Treba si uvedomiť, že nákupná cena je neporovnateľne vyššia. Ak si však vezmete do úvahy jej životnosť a celkové náklady na jej prevádzku, ide o naozaj výhodnú kúpu.

Typ žiarovky Nákupná cena Ročné náklady za jeden kus
1.Klasická štyridsať Wattová žiarovka cca 0,50 EUR Približne šesť EUR
2.LED žiarovka s príkonom jedenásť Wattov cca 20,00 EUR Približne euro a tridsať centov

Podobné príspevky